Velden zijn niet correct ingevuld
+31 (0)528 23 00 88
Visual 6

Veelgestelde vragen

Overzicht van veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Wellicht vindt u een antwoord op de vraag die u heeft. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan of stuur een e-mail naar info@omega-beheer.nl.

Op welke tijden kan ik Omega Beheer telefonisch bereiken?

Omega Beheer is op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 11:30 uur en tussen 14:00 en 16:00 uur.

Hoe snel staat geld op mijn rekening?

Als u een leefgeldrekening bij de Rabobank heeft, uiterlijk de volgende ochtend om 9:00 uur. Dit komt omdat de rekening die wij voor u beheren ook bij de Rabobank is afgesloten. Bij alle andere banken staat uw geldaanvraag de volgende middag om 13:00 uur op de rekening. Houd bij het aanvragen van extra geld dus rekening met de verwerkingstijd van de bank. Bij uw bewindvoerder kunt u navragen wat de mogelijkheden zijn om met uw leefgeldrekening over te stappen naar de Rabobank.

Kan ik een tegemoetkoming in de kosten krijgen?

Wanneer u een laag inkomen heeft en weinig vermogen (geld op de bank), proberen wij de kosten vergoed te krijgen door de gemeente. Elke gemeente heeft hier haar eigen regels voor. Wij kunnen van te voren geen garantie geven dat u hiervoor in aanmerking komt.

Voor een alleenstaande geldt dat als u meer dan € 1050,- verdient en/of meer dan € 5000,- euro aan vermogen heeft u sowieso niet in aanmerking komt voor bijzondere bijstand van de gemeente.

Voor echtparen gelden de volgende bedragen: € 1250,- aan inkomen en € 10.000 aan vermogen.

Doet Omega Beheer ook mijn belastingaangifte?

Als bewindvoerder doen wij jaarlijks uw belastingaangifte. Normaal gesproken moet de aangifte voor 1 april ingeleverd zijn. Aangezien het voor ons lastig is om in een paar maand alle aangiftes te doen, vragen wij uitstel aan. Het kan dus zo zijn dat uw aangifte bijvoorbeeld in juni gebeurt.

Kan ik volledig over mijn extra inkomsten beschikken?

Veel voorkomende extra inkomsten zijn bijvoorbeeld de belastingteruggave, het vakantiegeld of de kinderbijslag. Over de extra inkomsten denkt men vaak dat deze inkomsten niet onder het beheer van de Bewindvoerder vallen. Met name vakantiegeld en kinderbijslag zijn regelmatig onderwerp van discussie. Cliënten verwachten dat de gehele kinderbijslag of het gehele vakantiegeld vanzelfsprekend naar hun leefgeldrekening wordt overgemaakt. Een veel gehoorde uitspraak tijdens gesprekken hierover is: ,,Ik heb daar recht op'' of ,,Mijn kind heeft daar recht op”.

Als de kantonrechter bepaald heeft dat alle goederen en het vermogen onder het bewind of curatele vallen, dan horen de extra inkomsten daar ook bij. Het is dus de verantwoordelijkheid van de bewindvoerder om alle inkomsten te beheren. De bewindvoerder bepaalt hoe de extra inkomsten gebruikt gaan worden.

Als het nodig is, dan zal de bewindvoerder de extra inkomsten gebruiken om uitgaven te dekken of om een buffer op te bouwen. Is er voldoende bestedingsruimte dan kan er met de bewindvoerder overlegd worden hoeveel geld er overgemaakt kan worden.