Velden zijn niet correct ingevuld
+31 (0)528 23 00 88
Visual 4

Bewind wegens verkwisting

Bewind wegens verkwisting: nieuwe regelgeving sinds 1 januari 2014

Sinds 1 januari 2014 mag een rechter ook ‘Bewind wegens verkwisting’ uitspreken. Daarvoor was verkwisting van geld of het hebben van problematische schulden reden voor ondercuratelestelling, maar tegenwoordig is dat dus niet meer zo.

Tussenvorm om zware maatregel van ondercuratelestelling te voorkomen

Omdat ondercuratelestelling een erg zware maatregel is, is deze tussenvorm er gekomen. Elke persoonlijke situatie verschilt en elke vorm van financiële dienstverlening kan weer anders zijn. Ook de rechtbank zal in de ene situatie anders oordelen dan in de andere. De professionals van Omega Beheer kunnen u in een persoonlijk gesprek de verschillende mogelijkheden op een goede manier uitleggen.

Ook het gemeentebestuur kan bij de rechter een verzoek voor een schuldenbewind indienen

Ook het gemeentebestuur van een plaats waar iemand woont kan bij de rechtbank verzoeken om ‘Bewind wegens verkwisting’. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van problematische schulden en iemand er zelf niet meer uitkomt. Een zogenaamd schuldenbewind wordt altijd gepubliceerd in het curatele- en bewindsregister. Meer informatie over beschermingsbewind kunt u vinden in de folder ‘curatele, bewind en mentorschap’ van het Ministerie van Justitie.

Download hier het formulier dat u helpt bij een verzoek tot bewindvoering en/of instelling van mentorschap:

Formulier bewindvoering en/of mentorschap